Mangó - minden, amit tudni érdemes róla!
Habsziget
A mangó, ez a lédús, édes és illatos trópusi gyümölcs, élénk színeivel, csábító aromájával méltán pályázhat a konyhában a gyümölcsök királya címre. Fedezzük fel az eredetét és történetét, ismerkedjünk meg az egészséges táplálkozással kapcsolatos előnyeivel és felhasználásának lehetőségeivel!
Lássuk ennek a trópusi gyümölcsnek az eredetét és a történetét!
A mangó története mélyen gyökerezik Ázsia ősi kultúrájában. A kutatások azt mutatják, hogy a mangó termesztése először Indiában kezdődött, több mint 5000 évvel ezelőtt. A Hindo-Burma régió, amely Kelet-Indiától és Dél-Kínától Délkelet-Ázsiáig terjed, a mangó őshazájának tekinthető. A hindu írásokban, amelyek Kr.e. 4000-re nyúlnak vissza, már említik a mangót, ami a gyümölcsnek a régióval való történelmi kapcsolatát bizonyítja. A Mangifera nemzetség, amelybe a mangó is tartozik, valószínűleg Délkelet-Ázsiából származik, de a termesztett mangó (Mangifera indica) az Assam-Burma régióból ered. Érdekes módon egy 2019-es tanulmány arra enged következtetni, hogy a mangót először Délkelet-Ázsiában háziasíthatták, mivel ott nagyobb a genetikai sokféleség, ami árnyalja a hagyományos nézetet az indiai eredetről. Mindazonáltal a fosszilis bizonyítékok azt mutatják, hogy a Mangifera nemzetség már sokkal korábban, mintegy 25-30 millió évvel ezelőtt létezett Északkelet-Indiában, Mianmarban és Bangladesben.
A mangó nem csupán egy gyümölcs, hanem regionálisan kulturális jelentőséggel is bír. Az Indiában honos paszomány minta a mangó jellegzetes alakján alapul, és egy kosár mangó a barátság jelének számít. Különleges szertartások alkalmával mangóleveleket akasztanak a bejáratokhoz és a templomokba, hogy szerencsét és jólétet hozzanak. Nemzeti gyümölcs Indiában, Pakisztánban, valamint a Fülöp-szigeteken, de Bangladesben a nemzet fájaként tiszteli.
Melyek az ideális körülményes a gyümölcs termesztéséhez?
A trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli a legjobban. Az ideális átlaghőmérséklet 21-29°C, és a gyümölcsfáknak napi 6-8 óra napsütésre van szüksége. A növekedéshez, fejlődéshez és virágzáshoz a legmegfelelőbb hőmérséklet 27-33°C. A mangó a síkvidéki területeken érzi jól magát. A termesztett fajták száma világszerte mára már eléri az 1500-at. Ezek leginkább két fő kategóriába sorolhatók, az indiai és délkelet-ázsiai típusok szerint. Az indiai típusok éretten pirosas-narancssárga színűek, oválisabbak. Ízük erősebb, karakteresebb, ellentétben a délkelet-ázsiai típusokkal.
Egy falatnyi egészség!
A mangó fogyasztása számos pozitív egészségügyi előnnyel jár. Egy 165 grammos gyümölcs körülbelül 99-107 kalóriát, 1,35-1,4 gramm fehérjét, 0,63 gramm zsírt, 24,7-24,8 gramm szénhidrátot, 22,5-22,6 gramm cukrot és 2,6-3 gramm rostot tartalmaz. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint (a napi szükséglet 67-76%-a), A-vitamint (10-25%), káliumot (6%), folátot (18%) és B6-vitamint (12%) biztosít. Bár édes íze miatt magas cukortartalmúnak tűnhet, a benne lévő rost és más tápanyagok kiegyensúlyozzák ezt, így mértékkel fogyasztva egy egészséges alternatívát jelenthet a feldolgozott édességekkel szemben.
Tárolás és elkészítés.
A mangó tárolása az érettségétől függ. A még éretlen mangó tárolásának optimális hőmérséklete 10-13°C . Éretlenül még ne tegyük hűtőszekrénybe, mert befolyásolhatja az ízét, de ha már érett, hűtőszekrénybe téve, lassíthatjuk az érési folyamatot. Az egészben lévő érett mangók a hűtőszekrényben akár 5 napig is eltarthatók, A meghámozott és felkockázott vagy felszeletelt mangót viszont csak légmentesen záródó edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben több napig. Lefagyasztva akár hosszabb távon is tárolhatjuk. A fagyasztott mangó ideális lehet turmixokhoz és más jeges italokhoz.
A mangó elkészítése fogyasztásra egyszerű. A felvágás előtt mindig mossuk meg a gyümölcsöt. A mangónak középen egy hosszú, lapos magja van. A szeleteléshez állítsuk a mangót a szárvégével felfelé, majd vágjuk le függőlegesen a mag mindkét oldalán, körülbelül 0,6 cm-re a középvonaltól. A levágott részekből kanállal kivehetjük a húst, vagy a húst a héjon rácsos mintával bevágva, majd kifordítva kockákat kaphatunk.
A mangót nemcsak frissen fogyasztják, kitűnő minőségű gyümölcslevek, lekvárok, szárított gyümölcs szeletek is készülnek belőle. Felhasználja továbbá a kozmetikai ipar és az aromaterápia során is előszeretettel használják kellemes illata miatt.
A mangó webáruházunk kínálatában:
A gyümölcs kellemes illatát idéző mangó illatkeverék webáruházunkban is megvásárolható, mely kiválóan alkalmas aromaterápiához, párologtatáshoz is.